menu

zwartspaarders fiod

Slimme manier om zwartspaarders te ontmaskeren


zwartspaardersJaren geleden heeft de Belastingdienst de jacht geopend op zwartspaarders. In eerste instantie was er nog een gratis inkeerregeling om zwartspaarders de mogelijkheid te geven om zwart geld alsnog op te geven. Er geldt nog steeds een inkeerregeling, want zwartspaarders krijgen maar 30% boete als ze voor 1 juli 2015 tot inkeer komen. Daarna wordt de boete verhoogd naar 60%.

Werkwijze

De Belastingdienst heeft een manier gevonden om potentiƫle zwartspaarders op te sporen. Dit doen ze door alle opnames en betalingen in Nederland met een buitenlandse bankkaart te verzamelen. Hier zijn ze drie jaar geleden mee begonnen. Het ging in totaal om meer dan honderd miljoen betalingen.

Vervolgens gingen ze dit bestand schonen door toeristen die maar tijdelijk in Nederland waren eruit te filteren. Wat er overblijft zijn Nederlanders die met een buitenlandse bankpas betalingen verricht hebben. Gegevens van ongeveer duizend betaalkaarten zijn nu overgedragen aan de FIOD voor verdere onderzoek.

Onderzoek van de FIOD

De FIOD weet op basis van deze gegevens niet wat er op de buitenlandse rekeningen staat, maar inmiddels is wel duidelijk dat sommige pashouders bij hun aangifte geen buitenlands vermogen hebben opgegeven, en toch verrichten ze betalingen vanaf een buitenlandse bankrekening.

Het is nu aan de FIOD om onderzoek te verrichten. Ze kunnende kaarthouders na onderzoek beboeten of zelfs vervolgen. Waarschijnlijk is de FIOD de rest van het jaar nog bezig met het onderzoek.

fiod

 

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top