menu

Huizenprijzen dalen in grote steden het minst

Nieuwe hypotheekregels vragen om een slimme aanpak


In de eerste helft van 2014 leek het erop, dat de huizenmarkt bezig was aan een herstel. De huizenprijzen stegen weer en er werden meer woningen verkocht. Of deze trend zich voort blijft zetten, is echter nog maar de vraag. De afgelopen weken lijkt het er juist op dat de groei weer is gestagneerd. Komt dit door de nieuwe hypotheekregels die in 2015 worden ingevoerd? Er gaat in ieder geval weer het één en ander veranderen op hypotheekgebied.

De toekomstplannen van de overheid

Om het maar meteen overzichtelijk samen te vatten: in 2015 wordt de leennorm voor het verkrijgen van een hypotheek verder aangescherpt. Hierdoor kun je als huiseigenaar minder lenen, maar daar staat tegenover dat de rente nog altijd laag is.

De overheid heeft als doel om in 2018 de maximale hypotheek gelijk te laten zijn aan de woningwaarde. Dit wordt ‘Loan to Value’ (lening tegenover waarde) genoemd en stapsgewijs ingevoerd. Zo mag je in 2014 nog 104% van de woningwaarde lenen en in 2015 wordt dit verlaagd naar 103%. Ook in 2016 en 2017 moet dit percentage verder zakken.

overwaarde-woning

Verlaging en vermindering

Ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt stapsgewijs verlaagd. Dit gaat vanaf 1 juli in en komt te liggen op maximaal € 245.000,-. Koop je een duurdere woning, dan kom je niet langer in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Tel daar bovendien nog eens bij op dat óók de hypotheekrenteaftrek nog verder verlaagd wordt (het maximale aftrekpercentage gaat van 51,5% naar 51%) en je zult je misschien afvragen of het voor jou straks nog wel mogelijk is om een nieuw huis te kopen – en dus om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Het kan dan ook zeker geen kwaad om te kijken naar andere financieringsmogelijkheden.

Regeling voor starters

Als je over veel, heel erg veel, eigen geld beschikt, zou je natuurlijk kunnen overwegen om een huis te kopen zonder hypotheeklening. Helaas is dit maar voor een enkeling weggelegd, dus is het waarschijnlijk goed om op zoek te gaan naar andere middelen om je nieuwe huis te kunnen bekostigen.

20080904_fvdd

Als starter op de woningmarkt kun je in sommige gemeenten en bij woningbouwverenigingen terecht voor een starterslening. Hiermee heb je de mogelijkheid om, ook als de maandlasten eigenlijk te hoog zouden zijn, een eigen woning te kopen. Met de starterslening overbrug je het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat je kunt lenen (volgens NHG). Natuurlijk zijn er wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen, maar als starter is het interessant om dit eens verder uit te zoeken.

Verschillende soorten leningen

Ben je echter al eigenaar van een eigen woning, dan is een consumptief krediet een goede aanvulling. Hiermee kun je een bepaald bedrag lenen om bijvoorbeeld de hypotheek aan te vullen of om de verbouwing te betalen die je niet langer in de hypotheek mee kunt financieren.

Wat voor soort consumptief krediet voor jou het meest geschikt is, ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Er zijn 2 soorten te onderscheiden: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

  • Bij een doorlopend krediet heb je de mogelijkheid om geld op te nemen tot aan een vooraf vastgesteld bedrag. Het grote voordeel is, dat je niet het hele bedrag in één keer hoeft op te nemen, maar dit kan verdelen over een langere periode. Ook kies je zelf hoeveel geld je opneemt. Los je een eerder opgenomen bedrag af, dan kun je dit later gewoon weer lenen.
  • Met een persoonlijke lening leen je wel in één keer het hele bedrag. Hierbij is al wel vastgelegd hoeveel je maandelijks aan de rente en de aflossing betaalt, waardoor je precies weet wanneer het hele bedrag is afgelost.

Kies je eigen oplossing

Over beide vormen van consumptief krediet valt wel wat te zeggen. Het belangrijkst is echter, dat je een goede aanbieder vindt en kiest voor de lening die past bij jouw persoonlijke situatie. Op die manier zijn de nieuwe hypotheekregels van 2015 een stuk minder problematisch dan dat ze op het eerste gezicht misschien lijken.

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top