menu

Untitled

Nederland als waterexpert


Nederland is een land vol water. De strijd tegen het water duurt al eeuwen en ons land heeft dan ook ondertussen veel kennis vergaard op dit gebied. Nederland gaat daarom de Wereldbank bijstaan bij het aanpakken van de waterproblematiek in de wereld. Het doel is om de komende jaren ongeveer 200 miljoen mensen van schoner drinkwater of van schonere wc’s te voorzien. Daarvoor is, naast een investering van 50 miljoen dollar, Nederlandse kennis nodig.

Waterbank

Met het geld en de kennis wordt een zogenaamde ‘waterbank’   – Water Global Practice – opgericht. Bij deze bank worden alle kredieten van de Wereldbank op het gebied van water gecoördineerd. Door de prominente rol die Nederland hier gaat spelen, krijgen we dus invloed op de kredietverlening op watergebied.

Nog 200 miljoen mensen te gaan

De Wereldbank heeft de afgelopen decennia al veel bereikt op het gebied van water. Al 130 miljoen mensen hebben toegang tot schoon drinkwater en schone toiletten. Daar moeten dus nog 200 miljoen mensen bij komen. Ook investeert de bank in bijvoorbeeld investeringen in bescherming tegen overstroming en zuivering van afvalwater. Deze projecten moeten met name de economische positie van de allerarmsten tegemoet komen. Daarnaast zijn de projecten gericht op het milieu en komen ze dus de duurzaamheid ten goede.*

WPP table and map cropped

Samenwerking met Wereldbank

Volgens minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft de unieke samenwerking met de Wereldbank veel voordelen. Ten eerste wordt er meer gehaald uit het beschikbare kapitaal. Dat is niet alleen goed voor de bevolking van de betrokken landen, maar ook voor de Nederlandse watersector, die zich bij de bank én in de wereld kan manifesteren.

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top