menu

illegalemigranten

Lampedusa roept op hulp


EU steekt helpende hand uit

Op zoek naar een beter bestaan

Jaarlijks proberen meer dan 100.000 mensen zonder papieren de EU te bereiken. In hun wanhoop vallen veel van deze illegale migranten ten prooi aan de gewetenloze mensenhandelaren en velen van hen bereiken de Europese kusten zelfs nooit. In oktober 2013 kwamen er nog honderden migranten om het leven toen hun boten zonken. En ook afgelopen mei lieten honderden immigranten het leven tijdens de gevaarlijke oversteek. Door de enorme migrantenstromen die het Italiaanse grondgebied wél bereiken en overspoelen, ontstaan er op Lampedusa weer andere problemen in verband met het opvangsysteem. Een last die het eiland niet langer alleen kán en hoeft te dragen.

Europese hulp

De niet-aflatende stroom aan vluchtelingen zal niet langer alleen onder de verantwoordelijkheid van Italië vallen. Europa gaat Italië bijstaan in de aanpak van dit groeiende probleem aan de hand van een speciale missie, zo maakten EU-commissaris Cecilia Malmstrom (Binnenlandse Zaken) en de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, vandaag bekend.

Mare Nostrum

Italië heeft sinds de grote ramp in oktober 2013 een nieuw patrouillesysteem ingesteld genaamd Mare Nostrum, waarbij nationale strijdkrachten patrouilleren in de wateren tussen Noord-Afrika en Italië. Inmiddels zijn er sindsdien al meer dan 20.000 vluchtelingen uit zee gehaald. Minister Alfano heeft aangegeven dat het opvangsysteem geen nieuwe migranten meer aankan – en dat terwijl er naar verwachting nog 800.000 mensen staan te wachten in Libië om de oversteek te maken. Op grond hiervan is de hulp van de EU ingeschakeld en die heeft haar brede steun inmiddels toegezegd.

Frontex Plus

De missie op EU-niveau zal dus Mare Nostrum gaan vervangen en onder de vlag van het Agentschap voor grensbewaking Frontex opereren. Hiervoor zullen de lidstaten van de Unie materieel en mensen beschikbaar moeten stellen. De exacte omvang en doelstellingen van de missie Frontex Plus zijn nog niet bekend, maar op deze pagina kun je het laatste nieuws vinden omtrent de operatie en andere EU-gerelateerde onderwerpen.

irregularmigration

Reacties zijn gesloten.

Go to top