menu

icesave

Laatste centen Icesave-affaire nu ook terug bij Nederlandse staat


Terugblik

Mei 2008. Kredietcrisis alom. Internetspaarbank Icesave zet voet op Nederlandse bodem. Binnen no time brengen meer dan 100.000 Nederlanders hun geld onder bij deze bank tegen een rentevergoeding van 5, en later zelfs 5,25 procent, tegenover de 4 procent die op dat moment door Nederlandse banken wordt geboden. Een krap half jaar later, in oktober 2008, op het hoogtepunt van de bankencrisis, valt Icesave om en kan het zijn verplichtingen niet meer nakomen. De bank wordt genationaliseerd en de meer dan 100.000 Nederlanders die tezamen aan miljarden euro’s bij de bank hebben staan, kunnen alleen maar angstig toekijken en afwachten.

Gered door de Nederlandse staat

Toenmalige minister van Financiën Wouter Bos maande iedereen tot rust. Paniek en verlies van vertrouwen zou de bankencrisis alleen maar in de hand werken. Bos besloot om iedereen met een spaartegoed tot 100.000 euro te vergoeden. In principe was IJsland hier natuurlijk verantwoordelijk voor, maar gezien de financiële malaise waar het land in verkeerde, zag het er niet naar uit dat het op korte termijn in staat zou zijn om de spaarders terug te betalen. En dus hebben de Nederlandse staat en banken tezamen ruim 1,6 miljard euro opgehoest om de gedupeerde spaarders zo snel mogelijk te compenseren.

iamsaved

Verkoop vordering

Dit bedrag van 1,6 miljard euro werd dus een vordering van Nederland op IJsland. In de afgelopen vijf jaar betaalde IJsland al 800 miljoen euro van dit bedrag terug en inmiddels is ook het resterende deel van het geld terug. Mét winst. De huidige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, verkocht de openstaande vordering aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders. Met het geld van de verkoop wordt de staatsschuld verkleind.

Gederfde rente-inkomsten

Deze winst kan overigens alleen nog maar toenemen, aangezien de Nederlandse staat een rechtszaak heeft aangespannen om de gederfde rente-inkomsten uit die periode alsnog te claimen. To be continued…

Reacties zijn gesloten.

Go to top