menu

huizenmarkt

Het gaat goed met de huizenmarkt! Geen verdere versoberingen meer doorvoeren


Het jaar 2015 is een goed jaar voor de huizenmarkt. Ondanks diverse versoberingen van de hypotheekrenteaftrek en de maximaal te verstrekken hypotheken. Het is nu wel belangrijk dat de trend positief blijft. Door overheidsmaatregelen kan de huizenmarkt de komende jaren weer gaan verslechteren.

De afgelopen jaren zijn er meerdere keren strengere hypotheekregels doorgevoerd voor nieuw te verstrekken hypotheken. Door de sterk gedaalde huizenprijzen en de zeer lage hypotheekrente, zijn de huizenprijzen de afgelopen twee jaren toch weer gestegen. Er worden ook weer meer huizen verkocht in vergelijking met de periode waarin de huizenmarkt in een dip zat (2008 – 2013). Toch is het nog maar een pril herstel. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren als de hypotheekrentes weer gaan stijgen?

prijsontwikkeling huizen

Het kopen van een huis moet niet lastiger worden

financieel stabiliteitscomitee

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), een politie adviesorgaan, pleit voor een verdere beperking van de hypotheekverstrekkingen. Vanaf 2018 moet het maximaal te lenen bedrag in stapjes verlaagd worden naar maximaal 80% van de koopsom van het huis. Dit houdt dus in dat huizenkopers zelf 20% van de koopsom eerst moeten sparen, plus de bijkomende kosten bij het kopen van een huis.

Het zijn op dit moment nog maar plannen, maar ze worden door de politiek zeker overwogen. Het blijft alleen even de vraag wat de impact gaat worden op de Nederlandse huizenmarkt. Een nieuwe dip op de huizenmarkt zal weer tot gevolg hebben dat er meer gezinnen in een lastige financiële positie terecht komen.

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top