menu

prinsjesdag

Feestdagen van de democratie


Ons parlement kent twee kamers. Samen vormen zij de Staten Generaal. In de Eerste Kamer zitten 75 senatoren, die indirect gekozen worden. Nadat de nieuwe Provinciale Staten gekozen zijn kiezen zij de Eerste Kamer. De 150 leden van de Tweede Kamer worden direct door de kiezers in hun ambt gekozen.

Prinsjesdag

Het parlementaire jaar, het werkjaar van ons Parlement, start op Prinsjesdag. Dat is de derde dinsdag in september. De dag dat Hare Majesteit per gouden koets op het Binnenhof aankomt om in de Ridderzaal de Staten-Generaal der Nederlanden toe te spreken. Zij leest dan de Troonrede voor. Daarin staat wat de regering van plan is het komende jaar te gaan doen. Prinsjesdag is een feestdag voor ons Parlement en wordt dan ook op gepaste wijze gevoerd. Iedereen komt op zijn of haar mooist. Dames met een fraaie hoedcreatie, heren in rokkostuum.

Barbecue

Een heel andere feestdag is het einde van het parlementaire jaar. Dat is de dag waarop de Kamerleden met zomerreces, zomervakantie, gaan. Die dag wordt gevierd met een grote barbecue op het Binnenhof, waaraan alle Kamerleden deelnemen. Nu kan men casual gekleed komen, want er staan geen kledingregels op de uitnodiging. Ook is Hare Majesteit hier niet bij aanwezig. Het is een gezellige bijeenkomst waar men over van alles kan praten en met name ook over waar men op vakantie gaat. Want alhoewel het reces een paar weken duurt werken de Kamerleden hiervan een deel vanuit huis of gaan ze op stages of leggen bezoeken af aan bedrijven en organisaties. Er valt dus nogal wat te bespreken.

Kerst

Uiteraard besteed men aandacht aan de Kerst- en Nieuwjaarstijd, want ook al gaat men ook hier met reces, men wil wel even afscheid nemen van de collega’s. Let wel dat zijn er heel wat meer dan alleen de Kamerleden. Men heeft ook allerlei mensen in dienst, die heel veel werk verzetten als ondersteuning van het Kamerwerk.

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top