menu

duurzaamheid zon

Duurzaam op weg naar 2020


Tegen 2020 moet ten minste 14% van de energievoorziening van Nederland afkomstig zijn van duurzame energie. Dit heeft Nederland, samen met de andere leden van de EU, zo bepaald om te kunnen ontsnappen aan de vele nadelen die kleven aan fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn namelijk niet alleen vervuilend, maar zijn ook slechts eindig beschikbaar. Op ten duur zal verdere afhankelijkheid van dergelijke energiewinningsmethoden ook een enorme last zijn op onze economie.

Om het doel van 14% duurzaam tijdig te kunnen bereiken, moeten we dus onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afleren, en duurzame methoden omarmen. Onder duurzaam verstaan we hoofdzakelijk zon- en wind-energie. Maar vergeleken met fossiele brandstoffen zijn dergelijke methoden van energieopwekking betrekkelijk nieuw, waardoor verder onderzoek naar duurzame energie nodig blijft. Maar verder onderzoek, kost echter niet alleen geld, maar vooral ook tijd. Om er voor te zorgen dat we alsnog tijdig onze target van 14% duurzaam kunnen halen voor 2020, is er dus meer nodig.

De Nederlandse overheid heeft dan ook vele maatregelen genomen om dit doel te kunnen bereiken. Een voorbeeld daarvan is het leveren van subsidies aan duurzame energie leveranciers. Zo is er de subsidieregeling duurzame energie, die sinds 2011 van kracht is, en dit jaar inmiddels is opgehoogd naar €1,7 miljard. Verder zal vanaf 2013 deze regeling niet meer worden bekostigd vanuit de schatkist, maar vanuit een speciale opslag die wordt geheven op energierekeningen aan bedrijven en particulieren. Zo wil men niet alleen energie leveranciers (zoals o.a. Eneco, Oxxio, NEM, Nuon, Essent etc.) aanmoedigen meer duurzame energie te moeten leveren, maar ook burgers bewuster maken in hun energiegebruik. Of het ook echt werkt is lastig te zeggen maar wat wel opvalt is dat de grote energieleveranciers, zoals bijv. Eneco, zich ook steeds bewuster worden van het belang van duurzame energie door de duurzaamheid steeds meer centraal te stellen op hun website(s).

 

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top