menu

720x150

De starterslening als aanvulling op de hypotheek


startersleningnl_commercial_starterslening_berekenenWanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, heb je waarschijnlijk al gauw de neiging om je te richten opĀ het verkrijgen van een hypotheek. Heel slim natuurlijk, want zonder hypotheek kom je natuurlijk niet zo ver op de Nederlandse huizenmarkt.

Maar wat nou als je je droomwoning hebt gevonden, maar niet voldoende hypotheek kunt krijgen? Dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar alternatieve financieringsmogelijkheden, maar het loont ook de moeite om na te gaan wat er in jouw gemeente voor starters is geregeld. In sommige gevallen kun je namelijk aanspraak maken op een starterslening.

Voordelen en voorwaarden

Een starterslening is een extra lening bovenop je hypotheek. Met deze lening overbrug je het verschil tussen de prijs van de woning en het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Je verhoogt hiermee dus de maximaal mogelijk lening de je volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt krijgen. Een ander groot voordeel is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt.

Er zijn een aantal voorwaarden aan een starterslening verbonden:

  • Je hebt om te beginnen een hypotheek nodig met Nationale Hypotheek Garantie, een rentevaste periode van minimaal 15 jaar en met een maximale hypotheeklooptijd van 30 jaar.
  • De gemeente bepaalt de hoogte van je starterslening.
  • Of je de lening krijgt, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de prijs van de woning.
  • De regeling wordt uitgevoerd via de gemeente of de woningbouwstichting en de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

Navraag doen loont

Niet alle gemeenten hebben een starterslening. Ook mogen gemeenten en woningbouwverenigingen zelf aanvullende voorwaarden stellen om in aanmerking te komen voor een starterslening. Het loont echter de moeite om navraag te doen in jouw (toekomstige) woonplaats om te zien wat er geregeld is voor nieuwkomers op de woningmarkt. Op deze manier is dat droomhuis misschien wel dichterbij dan je dacht!

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top