menu

maximale-hypotheekbedrag-daalt-in-2015

9 nieuwe hypotheekregels in 2015


Het einde van 2014 is in zicht en 2015 staat alweer voor de deur. Een nieuw jaar betekent traditiegetrouw weer de nodige veranderingen en ook de overheid doet graag een duit in het zakje. Op het gebied van hypotheken gaat er weer heel wat veranderen in ons land!

In 2015 worden er weer  nieuwe hypotheekregels ingevoerd worden waar je niet alleen rekening mee moet gaan houden als je een huis wil gaan kopen, maar ook als je al woningeigenaar bent.

De belangrijkste veranderingen

  1. De maximale hypotheek wordt 103% van de waarde van de woning.
  2. De maximale hypotheekrenteaftrek wordt 51%.
  3. Vanaf 1 juli wordt de bovengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) €245.000,-.
  4. De rente op restschuld wordt 15 jaar aftrekbaar.
  5. Tot 1 juli is het Btw-tarief op verbouwingen 6% – daarna wordt het 21%.
  6. Een energielabel wordt verplicht bij het verkopen van de woning.
  7. De verruimde verhuisregeling blijft bij twee koopwoningen nog (tijdelijk) geldig.
  8. De €100.000,- schenkingsvrijstelling verdwijnt.
  9. Het eigenwoningforfait (huurwaardeforfait) gaat omhoog.

hio

Een goed advies

In veel gevallen zal het dus lastiger worden om een woning te kopen. De hypotheken zijn immers niet meer zo hoog als vroeger, maar daar staat wel tegenover dat ook de huizenprijzen gezakt zijn. Ben je een starter op de woningmarkt, laat je dan niet afschrikken door de nieuwe regels. Misschien kom je wel in aanmerking voor een starterslening.

aomFoto_energielabelBen je al in het bezit van een koopwoning en je bent op zoek naar een ander huis, laat je ook dan goed adviseren door een expert. De nieuwe regels hebben namelijk niet alleen gevolgen voor een nieuwe hypotheek, maar ook voor het huis dat je wil gaan verkopen. Denk maar aan het energielabel dat vanaf 1 januari verplicht is.

Wat je situatie ook is, het advies is om goed na te gaan wat voor jou mogelijk is, maar ook wat jezelf wilt. Alleen op die manier stap je goed voorbereid in de ingewikkelde materie die hypotheek heet.

Leave your reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go to top